Goed stoken met het juiste hout!

Er zijn verschillende manieren om aan haardhout te komen, maar waar moet u op letten bij de aanschaf?
U kunt haardhout kopen bij een bouwmarkt of u laat het thuis bezorgen door een houtverkoper. Let wel: bij de laatste is er een verschil in los gestort hout of gestapeld hout! Bij gestapeld hout op een pallet krijgt u de hoeveelheid kub wat u besteld heeft, bij los gestort is dat niet exact zo.

Droog hout
Het haardhout moet droog zijn (maximale vochtpercentage tussen 10 en 15 %), het moet gekloofd zijn en de lengte van het blok moet ongeveer 25 cm zijn. Ook mag het niet te dik zijn: een polsdik blok brandt het mooist. 
Het drogen van het hout kan op 2 manieren: drogen door de wind of d.m.v. een oven. Drogen door de wind duurt het langst: het haardhout moet onder een afdak gestapeld worden, waar de wind doorheen kan waaien. Hout van dennen en populieren moet minimaal 1 jaar drogen;  hout van de wilg, linde, spar en berk moet minstens 1,5 jaar drogen. Het langst moet het hout van de els, eik en fruitbomen drogen: maar liefst 2,5 jaar.
Het haardhout wat u laat bezorgen is meestal ovengedroogd.

Vochtgraad meten
Als u haardhout koopt, kunt u de zelf vochtigheid controleren: sommige leveranciers hebben een vochtmeter of u kunt zo’n meter aanschaffen wanneer u toch regelmatig hout gaat kopen.
Een andere controle is 2 stukken haardhout tegen elkaar kloppen: klinkt het dof dan zit er (te) veel vocht in.

Onbehandeld hout!
Haardhout mag niet behandeld zijn, dus geschilderd hout of uw oude parketvloer écht niet gebruiken. Stook ook niet uw kerstboom of wijnkistjes op: hier zit veel hars
in wat een schoorsteenbrand kan veroorzaken!

Waarom moet haardhout gekloofd zijn en kunt u beter niet te grote stukken gebruiken?
Als het niet gekloofd is of de stukken zijn te groot, ontstaat er een onvolledige verbranding. Het hout brandt ook niet met vlammen, maar ligt wat te smeulen. Hierdoor ontstaat creosoot in het schoorsteenkanaal (een taaie kleverige aanslag) en omdat dit brandbare creosoot er niet op de normale manier uit geveegd kan worden, kan dit een schoorsteenbrand veroorzaken. Daarnaast komt er bij onvolledige verbranding blauw/zwarte rook uit de schoorsteen wat weer veel hinder oplevert voor de woonomgeving.

In het boek “Hout en kachels” (geschreven door Ruud Rook) worden de charmes van een boom omhakken, deze in stukken zagen en daarna te kloven uitgebreid besproken. Een langdurige en zware klus, maar op die manier krijgt u er wel meerdere keren warmte van.
Kiest u toch liever voor het kopen van haardhout, dan adviseren wij u om dit te bestellen bij Haarshout in Harmelen; dan bent u verzekerd van het gebruik van het juiste stookhout!